Vanaf 2025 worden nieuwe diesel bedrijfswagens niet langer toegelaten in veel steden. De noodzaak om een switch te maken naar een zero emissie wagenpark of elektrische bus komt dus steeds dichterbij. Deze nieuwe regelgeving kan grote gevolgen hebben voor u als ondernemer. Techniek Nederland en Ayvens – onze merkonafhankelijke leasepartner - helpen u graag zorgvuldig de stap te maken naar een zero emissie wagenpark. We lichten hieronder twee belangrijke zaken toe.

Bpm-vrijstelling vervalt per 1 januari 2025

De bpm-vrijstelling op dieselbussen komt per 1 januari 2025 te vervallen. Daardoor wordt een gemiddelde bus al snel tot € 12.000 duurder. Mocht u nog gebruik willen maken van deze vrijstelling, dan is het belangrijk dat de bus die u bestelt uiterlijk op 31 december 2024 wordt geregistreerd. Belangrijk is wel dat u rekening houdt met de levertijden. Een aantal merken kan al niet meer leveren in 2024. Dus wees er op tijd bij.

Zero Emissie Zones in 29 gemeentes per 1 januari 2025

Daarnaast krijgen we te maken met de invoering van Zero Emissie Zones (ZES) in de binnensteden van 29 gemeentes. Wanneer dit uw werkgebied
raakt, is het handig dat u op de hoogte bent van de overgangsregelingen die er zijn en dat u weet of u hiervoor in aanmerking komt. En – nog belangrijker – dat uw wagenpark voorbereid is op deze verandering.

Tijdlijn toegang zero emissiezones

Plan van aanpak naar emissieloos rijden

  • Bepaal voor uzelf welke rol de elek- trische bestelbus speelt binnen uw bedrijfsvoering.
    Start met de overstap voor de voertuigen waarmee het kan.
  • Breng in kaart welke nieuwe modellen binnenkort op de markt komen. Ontwikkelingen gaan snel en mis- schien dat er bedrijfswagens tussen zitten die in aanmerking komen om te switchen.
  • Doe het met mensen die gemotiveerd zijn om dit te laten slagen. Zij laten zien dat het kan, zoeken naar oplossingen en kunnen het dan ook uitdragen naar de rest van de organisatie.
  • Deel uw stappen en successen. Dat is niet alleen goed voor uw imago, maar inspireert ook anderen.