Als het om het wagenpark gaat, komt er veel op ondernemers af. Vanaf 2025 worden brandstof bedrijfswagens bijvoorbeeld niet langer toegelaten in veel steden. De noodzaak om een switch te maken naar een zero emissie wagenpark of elektrische bedrijfswagen komt dus steeds dichterbij. In de nieuwsbrief van december zijn we daarom begonnen met een artikel over dit belangrijke thema. En ook dit jaar blijven we u informeren over de ontwikkelingen. Met in deze editie speciale aandacht voor subsidies en belastingvoordeel.

Brandstof bedrijfswagens minder aantrekkelijk en duurder

De overheid gaat het rijden van brandstof bedrijfswagens stapsgewijs minder aantrekkelijk maken. Er komen 
bijvoorbeeld vanaf 1 januari 2025 Zero Emissie Zones (ZES) in de binnensteden van 29 gemeentes. Daarnaast komt de BPM-vrijstelling voor ondernemers op bedrijfswagens per 1 januari 2025 te vervallen. Daardoor wordt een gemiddelde bus al snel tot € 12.000 duurder. De vrijstelling vervalt ook voor elektrische bestelwagens. Voor bestelwagens wordt de CO2-uitstoot enkel op basis van de CO2-uitstoot berekend. Voor elektrische bestelwagens is de CO2-uitstoot 0 gram en is er ook geen BPM van toepassing.

Tot € 5.000 subsidie op elektrische bedrijfswagen via SEBA In 2024 geldt voor het laatste jaar de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA). Met SEBA kunt u bij lease tot 7% subsidie krijgen op 
de aanschafprijs, met een maximum van € 5.000. LeasePlan verwerkt de SEBA-korting voor u in de leaseprijs, zodat u profiteert van een aantrekkelijk maandtarief. Wanneer de subsidieregeling wordt opengesteld, is nog niet bekend. Houd dit in de gaten op tnl.nu/rvo-subsidies-seba.

MIA belastingvoordeel

Daarnaast kunt u bij aanschaf van een elektrische bedrijfswagen aanspraak maken op de Milieu-investeringsaftrek (MIA). U mag dan tot 27% van het investeringsbedrag aftrekken van de winst in het jaar van aanschaf. Hiervoor is een ‘drempelbedrag’ van € 20.000 van toepassing. Dit betekent dat over de eerste € 20.000 geen MIA-aftrek geldt. Zo betaalt u dus minder belasting.

TIP

Vindt u de overgang naar elektrisch rijden lastig? Of heeft u nog niet de geschikte elektrische bus gevonden? 
LeasePlan helpt de overstap naar elektrisch rijden makkelijker te maken. Met 'Switch to Electric' leaset u een 
diesel bestelbus, uiterlijk op kenteken gezet op 31-12-2024, die u later kunt inwisselen voor een elektrische bedrijfswagen. Meer informatie hierover vindt u op tnl.nu/leaseplan-switch

Hulp bij de overstap

Als lid van Techniek Nederland kunt u op onze steun rekenen. Het is geen gemakkelijke opgave, maar de plannen vanuit de overheid liggen vast. Gelukkig hebben we in LeasePlan een partner gevonden die u helpt om de juiste keuzes te maken én die u kan voorzien van de juiste bedrijfswagens op het juiste moment.

Stuur vandaag nog een e-mail naar verzekeringen@technieknederland.nl en wij zorgen ervoor dat er contact met u wordt opgenomen.